YaklaÅŸan SemÄ°nerler
dünyamız Ä°ÇÄ°N HAREKETE GEÇ!
Sürdürülebilir bir Dünya nasıl inÅŸa edilebilir? Dünya Günü, her yıl 22 Nisan'da çevresel bilinç ve doÄŸa koruma konularını vurgulamak için dünya çapında kutlanan bir gündür. Dünya Günü'nde, Dünyamızı yeniden kendi adımlarımızla inÅŸa etmek üzerine konuÅŸacağımız bu etkinliÄŸimize davetlisiniz.
​
Tarih: 22 Nisan 2024 Pazartesi
Saat: 19:30
Adres: Aktiffelsefe Karşıyaka Salah Birsel Sokak 56, (Karşıyaka Çarşı Akbank Sokağı) 35600 Ä°zmir, Türkiye
​
​
geçmÄ°Åž
SEMÄ°NERLER
Aziz Sancar: Nobele Uzanan Bilim YolculuÄŸu
Bilim, hayatlarımızın olmazsa olmazı...
Bilim, doÄŸanın yasalarını, ÅŸifasını bizlerle buluÅŸturan bir aracı...Buna layık bir "bilim insanı" olabilmek, tüm insanlığın faydasını düÅŸünerek hareket edebilmek de çokça alın teri, fedakarlık, azim gibi birçok özveriyi içermekte...Tüm bu özelliklere ve hatta çok daha fazlasına sahip bir "Bilim Ä°nsanı" olan Sn. Prof. Dr. Aziz Sancar'ı biraz daha yakından tanıyabilmek için konferansımıza davetlisiniz.
Felsefe: Yanınızdaki Güç
Ä°nsan, hayatı anlamlandırmak için pek çok soru soruyor.
YaÅŸama, topluma, dünyaya, evrene ve en baÅŸta da "kendisine" dair sorular.
Ben kimim?
Ä°nsan nedir?
Yaşamın bir anlamı var mı?
Neden acı çekiyorum?
Mutluluk, erdem, aÅŸk nedir?
Adalet nedir?
Konfüçyus Konferansı
Bolca krizin yaÅŸandığı günümüz dünyasında sorunları kendi bakış açımızdan deÄŸerlendiriyor ve aynı bakış açısıyla çözümler getirmeye çalışıyoruz.
Belki de alışıla gelmiÅŸ düÅŸünce formlanıyla bataklığa
saplandık ve patinaj yapıyoruz.
Çözüm, baÅŸka bir bilinç seviyesinden olaylar deÄŸerlendirmekte yatıyor olabilir. BaÅŸka bir gözle olaylara bakabilmek için tarihin Ä°çinden Konfüçyüs'ü aramıza davet ediyoruz.
Konfüçyüs olsa ne derdi? Günümüz dünyasının problemlerine nasıl çözümler getirirdi? Günümüz insanına önerileri ne olurdu? Yanlışı nerede
arardı?
4. Felsefe ve Sağlık Sempozyumu
Aktiffelsefe Kültür DerneÄŸi olarak sizleri 4. Felsefe ve SaÄŸlık Sempozyumu’na davet etmekten mutluluk duyuyoruz.
Bu yılki sempozyumumuz 3 Haziran Cumartesi 2023 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Müzesi’nde gerçekleÅŸtirilecektir.
Ä°lk ikisini Bütünsel Tıp Kongresi üçüncüsünü ise Yeni Tıp adı altında yaptığımız kongremizin adını bu yıl Felsefe ve SaÄŸlık olarak deÄŸiÅŸtirdik.
Tıp yerine özellikle saÄŸlık kelimesini kullandık, bu yolla toplantımızın mesleki bir toplantı olmadığını vurgulamak istedik.
SaÄŸlık alanındaki çıkmazlardan saÄŸlık hizmetleri ya da tıp metodolojisindeki iÅŸleyiÅŸ ile deÄŸil, bir SaÄŸlık Felsefesi çalışarak çıkılabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Sempozyumda bu konuyu farklı açılardan ele alacağız.
İnsanın İnsan Olma Yolculuğu
‘Goethe’nin dediÄŸi gibi, hayat ve hürriyetlerimizi, hatta bazen fikri ÅŸeref ve beÅŸerî haysiyetlerimizi korumak için her gün yeniden mücadeleye ve durmadan kendi hakikatimizi savunmaya mecbur oluyoruz. Yeter ki savunmada tutacağımız yol…’ der Hasan Ali Yücel, Ä°yi VatandaÅŸ, Ä°yi Ä°nsan kitabının Bizim Ä°nsanımız isimli giriÅŸ yazısında. Ä°nsanın insan olma yolculuÄŸu her birimizin yürüdüÄŸü veya tuttuÄŸu bu yoldan geçiyor. Ä°nsanın tarih boyunca süren ve bu süreçte nasıl insan olduÄŸunu, insani deÄŸerlerin farklı coÄŸrafyalarda ve kültürlerde nasıl evrildiÄŸini, iyi insan olmanın tanımlarının bu süreç boyunca nasıl ortaya konmuÅŸtur?
Bilim ve Sanat Doğanın Dilidir
“Nasıl ki her bireyde toplumsal evrimin yüzyıllardır süren birikimi yansır, bilim her bireyi insanlığın açıkladığı bilgiyle donatırsa, sanatın da sürekli görevi, bireyin kendi dışındaki herÅŸeyin bütünlüÄŸünü, bütün insanlığın yaÅŸantısını ona kendi yaÅŸantısıymış gibi yaÅŸatmak, yapabileceklerini, bütünlüÄŸünü ve tamlığını hatırlatmaktır.” ERNST FICHER
Sanatla, özellikle müzikle uÄŸraÅŸanların zihinsel yapısında matematik algının da geliÅŸtiÄŸi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bilim ve sanat insanın doÄŸadan anladıklarını hayata aktarma çabasının ürünleridirler. Ä°nsanlığa mal olmuÅŸ pek çok bilim insanı ve filozof da bilim ve sanatın birlikte incelenmesi, öÄŸretilmesi gereÄŸinin üzerinde durmuÅŸlar ve bu ÅŸekilde yaÅŸamışlardır. Müzikte ve bilimde pek çok konuda öncü olmuÅŸ PÄ°SAGOR dan da yararlanarak Felsefi açıdan inceleyeceÄŸimiz bu konuyu anlamak, eÄŸitim yaÅŸamımıza ve seçimlerimize yeniden yön verecektir.
3. Yeni Tıp Kongresi
1989 Yılından beri felsefe, kültür ve gönüllülük alanlarında çalışan Aktiffelsefe Kültür DerneÄŸi bünyesinde bir taraftan felsefe çalışan bir taraftan da saÄŸlık alanında meslek sahibi olan üyelerin iki yılda bir organize etmiÅŸ olduÄŸu 3. Yeni Tıp Kongresini sizlere duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.
Ä°lk ikisini Bütünsel Tıp Kongresi adı altında yaptığımız kongremizin bu yıl adını Yeni Tıp Kongresi olarak deÄŸiÅŸtirdik. Ä°stedik ki Felsefe ve Tıp arasındaki soÄŸukluk azalsın ve yeniden buluÅŸsunlar ve yeni bir tıp metodu deÄŸil ama bizi günümüzün kısır tartışmalarının üzerine çıkartacak “yeni bir anlayış” ortaya çıksın.
Liderlik Okulu: Enderun
“Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuÅŸ yüzmeye zorlanmaz.”
Bu söz “Enderun Okulu”nun duvarında yazıyordu.
Osmanlı’da bir yönetici yetiÅŸtirme okulu olarak karşımıza çıkıyor “Enderun” ve aynı zamanda Osmanlı’nın geliÅŸmesinde büyük öneme sahip olmuÅŸ olan bir eÄŸitim sistemi…
Okulun yapısı ve öneminin yanı sıra, tarih içinde hangi sistemlerden ilham aldığını da öÄŸrenmek ister misiniz?
Enderun içindeki odalar nelerdir?
Orada nasıl terfi alınırdı?
…
Patili Dostlarımıza İyilik Yapıyorum Derken
Partili dostlarımızı çok seviyoruz ve onlara iyi niyetli bir ÅŸekilde yardımcı olmaya; beslemeye, barındırmaya vs. çalışıyoruz. Onların doÄŸası nasıldır? Nelere ihtiyaçları var? Onlara karşı nezaketimizi nasıl saÄŸlarız? Gerçekten doÄŸru bir ÅŸekilde mi yapıyoruz? DoÄŸru bildiÄŸimiz yanlışlar ve bilmediklerimiz, yapmamız gerekenler neler? Bu online- çevrimiçi seminerimizde bunlara deÄŸineceÄŸiz. Daha etkin ve bilinçli birlikte yaÅŸayabilmemiz için. Patili dostlarımız için buluÅŸalım.
Çağın Ötesinde Bir Dahi: Tesla
Nikola Tesla, bilimin ve mühendisliÄŸin büyüleyici bir dehasıydı. Onun hayatı, birçok insan için bir bilim kurgu romanının sayfalarından fırlamış gibi görünebilir. Ancak o, gerçek dünyada inanılmaz keÅŸifler ve icatlar yaparak, modern dünyayı kökten deÄŸiÅŸtiren bir figür haline geldi.
YaÅŸam Ä°çin Felsefe
​
Ä°nsan olarak kaç binlerce yıldır yeryüzünde yaÅŸamaktayız. YaÅŸadıklarımızdan ders çıkaran, tecrübelerini aklıyla deÄŸerlendiren bir varlık olarak geldiÄŸimiz yer, geliÅŸen aklımız, teknolojimiz, psikolojimizle paralel midir. Bugüne kadar neler yaÅŸadık, yarınlarımıza neler hazırladık. Kendimize bir not verecek olsak kaç verirdik. Toptan bütün insanlığı tek bir hükümle yargılayabilir miyiz? Daima aydınlık ve karanlık birlikte devinmezler mi? Ä°yi ve güzel olana inanarak çoÄŸaltmaya yaÅŸamını verenler ve tarihi yazanlar kimlerdir. Siz de kendinize yüzlerce deli sorular soruyor musunuz?
Tarihe Yön Veren Kadınlar
“Fırtınalı bir dünyada araya girmenin en rahatlatıcı ve en güçlü yolu; ayaÄŸa kalkıp, ruhunuzu göstermenizdir.” Clarissa P. Estes
Aktiffelsefe Kültür DerneÄŸi ve Farya Farkındalık Yarat DerneÄŸi iÅŸ birliÄŸi ile Dünya Kadınlar Gününde kadının iç gücünü, kapasitelerini ortaya çıkarabilmesi için tarihsel örneklerden ilham alıyoruz.
Giordano Bruno: Ölüme Meydan Okuyan Filozof
“Ne gördüÄŸüm hakikati gizlemekten hoÅŸlanırım ne de bunu açıkça ifade etmekten korkarım.”
Orta ÇaÄŸ’ın karanlığında bir yıldız gibi parlayan Giordano Bruno; kozmoloji, astronomi ve felsefe konularında zamanının ötesindeki fikirleriyle tuttuÄŸu ışığı günümüze ulaÅŸtırmayı baÅŸarmıştır. Bir Rönesans filozofu olarak, kendi döneminde ve sonrasındaki araÅŸtırmalara konu olmuÅŸ gizemli bir dehadır.
Korkusuzca, cehalete karşı, yalnızca bilimin ve gerçeÄŸin ışığında hareket eden Giordano Bruno, 17 Åžubat 1600 tarihinde, Roma’da Campo de’ Fiori meydanında yakılarak idam edilmiÅŸtir. Ancak onu mahkûm eden tutucu zihniyete raÄŸmen; fikirleri, gerçeÄŸe ve bilime olan adanmış tutumuyla ölümsüzleÅŸmiÅŸ, adını tarihe yazmıştır.
Neden Felsefeye İhtiyacımız Var?
Kadim DoÄŸu öÄŸretileri insanın farklı alt bedenlerden oluÅŸtuÄŸunu söylerler. Bunlar fizik, enerji, duygular, zihin ve daha içrek olan öz kısmımızdır.
Her bedenin kendine göre ihtiyaçları vardır:
Fizik bedenimizin yemek, içmek, uyumak vb.
Duygu bedenin sevmek, sevilmek, kabul görmek vb.
Zihnimizin de öÄŸrenmek, anlayabilmek, karşılaÅŸtırmak vb gibi ihtiyaçları…
Tüm bunlarla birlikte insan, yaÅŸadığı olayları, olaylar arasındaki baÄŸlantıları, dünyaya geliÅŸ amacını da anlamlandırmak ister. Tüm tarih boyunca dünyanın her yerinde insanlar bu tarz soruları hep sormuÅŸ ve yanıt bulmaya çalışmıştır.
265. Mutlu Çocuk YetiÅŸtirme Sanatı Semineri
- Model Olma
- Ne Ekersen Onu Biçersin
- Sevgi Deposu ve Sevgi Dilleri
- Zararlı Alışkanlıklarla Baş Etme
- KardeÅŸ Kıskançlığı
- Öfke Yönetimi
- Disiplin
- ÇocuÄŸumuzun Özbakımı
- Küçük Tiyatrolar
Felsefi Bakış Açısıyla YaÅŸamı Doldurmak
Hayatı dolu dolu yaÅŸamak nedir? Daha anlamlı yaÅŸayabilir miyim? Her anıma nasıl farkındalık katabilirim? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun cevaplarını filozofların ve felsefenin rehberliÄŸinde anlamak, yaÅŸamda biraz daha derinleÅŸmek, farkındalıkla hareket etmek ve yaÅŸamı doldurmak için çevrimiçi gerçekleÅŸecek ücretsiz felsefe seminerlerimize davetlisiniz.
Doğanın Bilgeliği: Homeopati
Homeopati nedir?
Hahnemann ve Organon’dan bölümler, Homeopati Ä°lkeleri, Homeopatinin kullanıldığı durumlar, Bağışıklık sistemini güçlendirmek için Homeopati kullanımı, Homeopati nasıl kullanılır? Akut durumlarda kullanılan remediler;Aconitum,Arnica, Arsenicum, Apis, Belladonna, Bryonia, Chamomilla,Eupatorium Perfoliatum, Gelsemium, Ignatia, Hypericum, Ledum, Nux vomica, Rustox, Pulsatilla, Staphisagria ve örnek akut vakalar sunulacaktır.
Nereden Başlayacağına Karar Veremedin Mi?
Hayatımız içerisinde kontrolümüzde olan ya da olmayan, sevdiÄŸimiz ya da sevmediÄŸimiz, acil ya da ertelenebilir, önemli ya da önemsiz birçok durumla karşılaşıyor ve bir tercih yaparak karar vermemiz bekleniyor.
Peki, biz bu tercihi yapmaya hazır mıyız? Tercihlerimizi nelere dikkat ederek yapmalıyız? Hatalı tercihlerin sonuçları ne olabilir ya da telafisi mümkün müdür?
Konfüçyüs ve Ä°deal Toplum
2500 yıl önce Çin’de yaÅŸamış olan Konfüçyüs’ün günümüzdeki ifadesi ile Milli EÄŸitim sistemini ilk geliÅŸtiren kiÅŸi olduÄŸunu biliyor muydun? Konfüçyüs, her bir insanın eÄŸitim aracılığı ile Ä°deal bir toplumun bireylerini oluÅŸturabileceÄŸine inanıyordu. Bu yüzden yıllar boyunca ülkenin dört bir yanına seyahat etti ve bu sayede çok eski Çin uygarlığının temellerini attı.
“Konfüçyüs ve Ä°deal Toplum” konulu webinarla tarihteki çok ilginç dönemlere fantastik bir yolculuÄŸa çıkma imkanı olacak.
“Ya bir yol bul ya bir yol aç, ya da yoldan çekil.”
Felsefe ve Sağlık
Bugünün insanının en çok aradığı ÅŸey nedir?
En çok peÅŸinden koÅŸtuÄŸu ÅŸey?
Sağlık!
Peki insan için saÄŸlık nedir?
SaÄŸlığın anlamını ve kökenini birlikte konuÅŸacağız.
Aborjinler: DoÄŸa Ä°le Uyumlu YaÅŸam ÖrneÄŸi
DoÄŸayla uyumlu yaÅŸamın en güzel örneklerinden birini keÅŸfetmeye hazır mısınız? "Aborjinler: DoÄŸa Ä°le Uyumlu YaÅŸam ÖrneÄŸi" baÅŸlıklı seminerimize katılarak, Avustralya'nın yerli halkı olan Aborjinlerin geleneksel yaÅŸam tarzlarına ve doÄŸayla nasıl iç içe olduklarına dair büyüleyici bir yolculuÄŸa çıkacaksınız.
Felsefe ve Sağlık: Sağlığa Felsefi Bir Bakış
SaÄŸlık, insan yaÅŸamının en deÄŸerli varlıklarından biridir ve saÄŸlıkla ilgili kararlar hayatımızın her anında etkili bir rol oynamaktadır. Ancak saÄŸlık konusu sadece tıbbi bir mesele olarak ele alınmamalıdır. SaÄŸlık aynı zamanda derin felsefi soruları da beraberinde getirir. Ä°nsanın doÄŸası, yaÅŸamın anlamı, iyilik ve kötülük gibi felsefi konular, saÄŸlıkla iliÅŸkilendirilebilir ve saÄŸlık hizmetlerinin etik boyutunu da belirler.
Felsefe, Psikoloji ve Gönüllülük Seminerleri
Hayatın derin anlamlarını aramak, insan zihninin karmaşıklığını anlamak ve topluma deÄŸer katmak isteyen herkes için ilham verici bir fırsat sunuyoruz! "Felsefe, Psikoloji ve Gönüllülük Seminerleri" ile bu konuları keÅŸfetmek, kendinizi geliÅŸtirmek ve topluma yardım etmek için yeni yolları öÄŸrenmek için bir araya geliyoruz.
Korkularımız ve BaÅŸa Çıkma Yöntemleri
Hayatın bir gerçeÄŸi olarak karşımıza çıkan korkular, her birimizin yaÅŸamının bir parçasıdır. Ancak bu korkular, zaman zaman hayatımızı etkileyebilir ve bizi sınırlayabilir. Korkularımızla baÅŸa çıkmak, kiÅŸisel geliÅŸimimizin önemli bir parçasıdır ve bu konuda bilgi sahibi olmak, korkularımızı yenmemize yardımcı olabilir.
Uzun Yaşamanın Kısa Yolu: Felsefe
Bugün felsefe, kafa karıştıran sorulara, entelektüellerin yaptığı “ciddi” ve aÄŸdalı konuÅŸmalara
indirgenmiş olsa da kelimenin tam anlamıyla BİLGELİĞE DUYULAN AŞKTIR. İnsan doğduğu andan
itibaren merak etmeye, keÅŸfetmeye, öÄŸrenmeye ve ilerlemeye eÄŸilimli bir varlıktır. Bu nedenle felsefe
insanın sahip olduÄŸu becerilerine yenilerini ekler çünkü gerçekçi bir ÅŸekilde kendisini tanımasına
yardımcı olur.
EÄŸer sen de keÅŸfetmeye, yeni ÅŸeyler öÄŸrenmeye meraklıysan ve felsefeyle yaÅŸamına farklı bir anlam
katmak istersen seminerlerimize davetlisin.
Doğunun Kızı: Benazir Butto
“DOÄžUNUN KIZI BENAZÄ°R BUTTO” konferansımız ile, topraklarına özgür çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim ve yaÅŸam formlarını getirebilmek için dört kuÅŸak çalışmış Bhutto ailesinin efsanevi karakteri, Benazir Butto’yu inceleyeceÄŸiz.
Sen, Sen Ol Kendin Ol!
-Ä°nsan nedir, Ben kimim?
-Yaşamımın bir anlamı var mı?
-Neden acı çekiyorum, Mutluluk nedir, Erdem nedir, AÅŸk nedir, Adalet nedir?
-Toplum içinde rolüm nedir, Tarihte neler oldu?
Görüyorsun yaÅŸam birçok bilmeceyle dolu…
O halde, bu bilmeceleri çözmek, hayatına bir miktar felsefe ve macera katmak için seni tanıtım seminerimize davet ediyoruz; DAHA Ä°YÄ° BÄ°R Ä°NSAN VE DAHA Ä°YÄ° BÄ°R DÜNYA Ä°ÇÄ°N…
Uzak Ülkeden Gelen Bilgelik: Aborjinler
​
Aborjinler, dünyanın bir ucunda, bilim ve teknolojiden uzak, ilk yaradılıştan bu güne kültürlerini masallar ve öykülerle taşıyarak varlığını sürdüren bir toplum. DÜÅž ZAMANI dedikleri yaratılış öyküleri, yeryüzünde yaÅŸana gelmiÅŸ insanın arayışını ve yolculuÄŸunu anlamak, güncel insana apayrı bir bakış açısı veriyor.
Aynı zaman aralığında, aynı gezegende varlığını sürdüren insanlar olarak birbirimizden öÄŸreneceÄŸimiz ne çok ÅŸey olduÄŸunu fark ettiÄŸimiz bir yolculuk olacak.
Antik Uygarlıklar Seminerleri
Aktiffelsefe olarak, sizlere her ay farklı bir kültürü tanıtıyoruz.
Aktiffelsefe Kültür DerneÄŸi Karşıyaka Åžubesi
Tuna Mahallesi, Salah Birsel Sokak, No.56, Ä°pek Apt., Kat.2
0232 323 33 55
Sosyal Medya Hesaplarımız
© Tüm hakları Aktiffelsefe Kültür DerneÄŸi Karşıyaka Åžubesi'ne aittir.